Ce sunt bioflavonoidele?
Bioflavonoidele sunt compuși polifenolici din surse vegetale cu importante proprietăți antioxidante. Denumite și flavonoide sau vitamina P, bioflavonoidele există într-un număr foarte mare, chiar 6000, fiecare cu influențe benefice asupra sănătății.
Bioflavonoidele se găsesc în fructe, legume, flori și le conferă acestora culorile intense de galbenă, roșie, albastră, violet, ce le fac atât de atractive privirii tale. Așadar, unele dintre ele reprezintă pigmenții galbeni (flavonolii, flavonele, taninurile) ai florilor, roșii, albaștrii, violeți (antocianii), brun-cafenii (taninurile). De asemenea, ele protejează plantele de microbi, insecte și de radiațiile ultraviolete.
Beneficiile bioflavonoidelor
- antioxidante (reduc radicalii liberi și stresul oxidativ)
- facilitează absorbția vitaminei C și o protejează de oxidare
- protejează LDL-ul, colesterolul de oxidare, și previne arteroscleroza
- fortifică pereții capilarelor și reglează permeabilitatea lor permițând o mai bună oxigenare și hrănire a diferitelor organe
- protejează celulele nervoase
- luptă împotriva demenței și a bolii Alzheimer
- pot preveni accidentele vasculare cerebrale
- indicate în hemoragii
- antiinfecțioase
- antiulceroase
- antivirale
- combat alergiile (dermatita atopică, astmul alergic, rinita alergică)
- antifungice
- cardioprotectoare
- anticanceroase (activează mecanismele de apărare naturală împotriva cancerului, provoacă apoptoza celulelor canceroase)
Tipuri de bioflavonoide
Iată doar câteva tipuri de bioflavonoide dintre cele aproximativ 6000 descoperite:
- Polifenolii: îi găsești în coaja fructelor și legumelor.
- Flavonolii: îi poți lua în special din citrice, cărora le conferă gustul specific. Dar și în piper, năut, chimion, scoruș.
- Carotinoidele: le găsești în legumele și fructele de culoare roșie sau galbenă precum morcovii.
- Saponinele: le găsești în produsele leguminoase.
- Monoterpenii: îi găsești în produsele aromatice precum uleiul de chimion, uleiul din citrice, menta.
- Dihidroquercetina: o găsești în nuci, sâmburi de struguri, fructe de pădure, petale de trandafir, dar mai cu seamă în zada siberiană
- Quercetina: o găsești în cereale, ceapă roșie.
- Kaempferolul: îl găsești în mere, varză de Bruxelles, aloe vera, struguri.
- Apigenina: o găsești în mușetel, țelină, pătrunjel, spanac.
- Pigenina: o găsești în mierea polifloră de albine și polen.
- Glucozinolații: îi găsești în gulii, muștar, hrean.
- Filosterina: o găsești în semințele de in și uleiuri vegetale.
- Antocianii – antocianidele: îi găsești în special în fructe, în special în coaja lor: mere, pere, nuci. Dar și în legume precum ridichile, varza roșie, ceapa roșie, fasolea roșie.
- Renumite pentru conținutul de estrogen, le găsești în soia, semințele de floarea soarelui, fasole verde, mazăre uscată, semințe de trifoi.
Cum consumi bioflavonoidele?
Un consum mediu de bioflavonoide pe zi ar fi cuprins între 100 și 1000 mg. Alimentele netratate termic prezintă o cantitate mai mare de bioflavonoide.
O dietă care conține o mare varietate de legume și fructe crude asigură prezența în organism a acestor substanțe vegetale atât de prețioase pentru sănătatea și tinerețea ta. Ele au un aport caloric redus și conferă o senzație de sațietate.
De aceea, este indicat să consumi cât mai des legume și fructe viu colorate și, pe cât posibil, să înlocuiești micul dejun și chiar cina cu salate, sucuri, shake-uri naturale din fructe sau legume.
Alege în special fructele și legumele de sezon și pe cele care aparțin zonei în care locuiești, căci cantitatea de vitamine prezentă în ele poate fi afectată de transportul îndelungat sau de depozitarea pe termen lung.
În prezent, raw-veganismul a luat tot mai mult amploare și există o mulțime de rețete apetisante și inedite care te așteaptă să te bucuri de ele.
O altă sursă de flavonoide sunt suplimentele alimentare a căror ingrediente sunt extrase din surse vegetale. Dintre ele, Taxifolina Dihidroquercetina – DHQ este recomandată ca fiind printre cele mai eficiente substanțe antioxidante și antitumorale.
Proprietățile antioxidante ale bioflavonoidelor
Cele care beneficiază în primul rând de pe urma flavonoidelor sunt chiar plantele pe care acestea le protejează împotriva razelor nocive UV și a unor patogeni.
În trupul uman, bioflavonoidele au proprietăți antioxidante, captând radicalii liberi formați în diverse stări patologice:
- anoxie (are loc generarea de radical superoxid)
- inflamații (se produc anioni superoxid prin NADPH-oxidaza membranară a leucocitelor, radicali hidroxil și alți radicali reactivi ce se formează în timpul fagocitozei)
- autooxidarea lipidică (cu formare de radicali hiperoxid și alcoxil lipofili)
Prin anihilarea acestor radicali liberi și reducerea stresului oxidativ, organismul uman este protejat de instalarea anumitor maladii (leziuni vasculare și cardiace, tumori, etc).
De asemenea, bioflavonoidele amplifică efectele altor antioxidanți precum vitamina C și vitamina E prin favorizarea absorbției lor și protecția împotriva oxidării.
Bioflavonoidele și afecțiunile cardiovasculare
Începând cu anul 1960, timp de 25 de ani, s-a analizat în cadrul Seven Country Study legătura care există între obiceiurile alimentare din șapte țări și bolile cardiovasculare. Rezultatele au arătat că un consum ridicat de flavonoide reduc numărul deceselor provocate de bolile cardiovasculare.
Studiul Zutphen din Olanda din anul 1985 a constat din consumul a 26 mg de persoană pe zi de flavonoide provenite din ceai, legume și fructe. Pe durata a cinci ani s-a constatat reducerea în cadrul acestui grup cu 50% a ratei mortalității cauzate de bolile cardiovasculare.
Studiile realizate în țara noastră a evidențiat un consum redus de flavonoide, astfel că expunerea la efectele nocive ale radicalilor liberi continuă să cauzeze diferite maladii, pe primul loc fiind afecțiunile cardiace.
De asemenea, nu s-au constatat efecte adverse ale unui consum mare de flavonoide cum este de exemplu, în cazul vegetarienilor.
Efectele antitumorale ale bioflavonoidelor
Numeroase studii realizate începând cu anii 1970 au arătat că flavonoidele reduc activitatea substanțelor cancerigene. Bioflavonoidele prezente din belșug în alimentație reduc riscul apariției cancerului, de prostată la bărbați și de sân în cazul femeii.
De asemenea, s-a demonstrat că taxifolina (dihidroquercetina – DHQ) are efecte benefice în cazurile de cancer colorectal și alte forme de cancer.
Acțiunea hepatoprotectoare a bioflavonoidelor
Unele flavonoide au un excelent efect de protejare a ficatului, de stimulare a funcției lui și de regenerare. Printre acestea se află silimarina.
Efectul reîntineritor al bioflavonoidelor
Luptând împotriva radicalilor liberi, care sunt una dintre principalele cauze ale îmbătrânirii pielii, bioflavonoidele își dovedesc eficacitatea în menținerea unui aspect tânăr și proaspăt al epidermei. Pielea va arăta mai tonifiată și mai elastică.
Efectele benefice asupra sistemului nervos
În cercetările din ultimii ani s-a arătat că bioflavonoidele au un rol important în tratarea bolilor neurodegenerative ale bătrâneții îmbunătățind funcțiile cognitive. Ele protejează neuronii și au un efect regenerant asupra lor ameliorând afecțiuni precum demența, boala Parkinson și Alzheimer.
Boflavonoidele și diabetul
Există unele categorii de bioflavonoide care au efecte antidiabetice. Unele sunt hipoglicemice precum Epigalocatechi -3- galatul, unele stimulează secreția de insulină precum epicatechina, unele scad nivelul glicemiei precum quercetina, luteolina și daidzeina.
Surse naturale de flavonoide
Alimentele cu un conținut ridicat de bioflavonoide sunt următoarele: frunzele de pătrunjel (chiar și uscat), leuștean, aronia, fructele de pădure, năut, oregano uscat, capere proaspete, măcriș, ridichi, roșii, salată, afine, prune, căpșuni, cireșe, banane, coacăze negre, măsline, citrice. Plante medicinale precum: albăstrele, armurariu, soc, troscot, păducel ginkgo biloba. De asemenea, ceaiul verde și ceaiul negru.
Taxifolina (Dihidroquercetina – DHQ) – cel mai puternic bioflavonoid natural cu proprietăți antitumorale
Taxifolina este un bioflavonoid, numit și dihidroquercetină – DHQ. Extrasă din zada siberiană, taxifolina este cel mai eficient produs natural vegetal de revitalizare a trupului și cel mai puternic antioxidant.
Ea împiedică procesele de îmbătrânire, crește imunitatea organismului, putând prelungi viața cu 20-25 de ani. Taxifolina s-a dovedit eficace în lupta împotriva cancerului determinând regresia tumorală. Este hepato-protectoare, antidiabetică, cardioprotectoare, antitumorală, neuroprotectoare, antioxidantă, etc. Se găsește în uleiul de măsline, struguri, ceapă, semințe de tamarind, zada siberiană.
Zada siberiană este o specie de conifere ce trăiesc în Siberia dar și în Mongolia și în anumite zone din China. Este un arbore puțin pretențios, fiind unul dintre cei mai răspândiți din Rusia dar a cărui rășină, conuri, ace și scoarță prezintă numeroase proprietăți terapeutice.
Beneficiile taxifolinei (Dihidroquercetina – DHQ)
- Are o mare capacitate antioxidantă, reduce peroxidarea și acțiunea distructivă a radicalilor liberi
- Întârzie procesul îmbătrânirii prin optimizarea circulației periferice și protejarea membranei celulare
- Îmbunătățește funcționalitatea sistemului cardiovascular. Optimizează circulația sângelui, reduce hipertensiunea arterială, vâscozitatea sângelui și predispoziția lui spre coagulare.
- Optimizează fluxul sanguin coronar
- Vindecă ateroscleroza
- Ajută în cazurile de diabet
- Restabilește microcirculația după un accident cerebral sau un atac de cord, limitând modificările distrofice și sclerotice.
- Îmbunătățește funcția oculară în cazul bolilor oculare inflamatorii, sclerotice și distrofice.
- Are activitate imunomodulatoare. Este eficientă în caz de alergii și imunodeficiență.
- Este un antibiotic natural cu evidente proprietăți bactericide și antifungice.
- Este utilă în stările inflamatorii ale plămânilor (pneumonie, astm bronșic, bronșită).
- Crește capacitatea protectoare cutanată și îndepărtează erupțiile cutanate acneice.
- Este indicată în cazurile de oboseală cronică, ea crescând rezistența la nivel fizic și mental a organismului.
- Este gastroprotectoare și hepatoprotectoare.
- Regenerează mucoasa gastrică, vindecă ulcerul stomacal și duodenal, restabilește funcția renală.
- Vindecă rinichii de viruși și substanțe toxice precum alcoolul, metalele grele.
- Crește apoptoza celulelor tumorale, fără a afecta celulele sănătoase.
- Reduce efectele adverse ale chimioterapiei și radioterapiei.
- Efecte evidente de reîntinerire. Crește producția de colagen și elastină cu efecte regenerante asupra pielii.
- Are efect benefice asupra funcției ficatului, asupra membranei celulare și structurii hepatocitelor, îmbunătățește funcția de detoxifiere a ficatului.
Fie că le procuri din alimentele consumate zilnic, fie din suplimentele alimentare, bioflavanoidele nu trebuie să lipsească din alimentația ta dacă dorești să îți menții sau să îți redobândești sănătatea și tinerețea. Marea varietate a bioflavonoidelor și chiar culorile îmbietoare pe care ele le conferă fructelor, legumelor, plantelor au fost create de Natură parcă special pentru a te ajuta să le alegi și să le consumi cu ușurință și încântare.
Așadar, poftă bună la sănătate!