Taxifolina este un bioflavonoid vegetal ce are ca ingredient activ dihidroquercetina (DHQ). Dihidroquercetina are o structură cristalină cu o mare biodisponibilitate conținând până la 30% particule cu nanodimensiuni. Datorită acestei bioactivități ridicate, substanța activă pătrunde rapid în fluxul sangvin și acționează benefic asupra organismului.
Taxifolina este extrasă din zada siberiană, o specie de conifere care crește în Siberia la 500 km distanță de lacul Baikal, o zonă ecologică, situată la mare distanță de civilizație.
Taxifolina – Dihidroquercitina (DHQ) cel mai puternic antioxidant natural care prelungește viața
- dihidroquercetina fiind monocristalină determină eficiența ridicată a acestui antioxidant, aceasta fiind foarte activă
- elimină radicalii liberi din organism și astfel previne apariția unor afecțiuni, a îmbătrânirii premature și chiar a unor modificări la nivelul catenelor de ADN
- încetinește procesele de îmbătrânire a corpului
- crește imunitatea corpului
- Linus Pauling, câștigător al premiului Nobel pentru chimie în anul 1954, afirmă că un consum regulat de alimente ce conțin vitamina P (printre care și dihidroquercetina) prelungesc în mod semnificativ viața, cu 20 – 25 de ani
- conservă integritatea membranei celulare și a materialului genetic
Taxifolina și starea generală de bine
Taxifolina îmbunătățește starea generală de bine a trupului.
- crește nivelul de energie și reduce oboseala
- crește rezistența organismului prin stimularea sistemului imunitar
- reabilitează organismul în urma afecțiunilor
- efect antidepresiv
Taxifolina (dihidroquercetina – DHQ) stimulează imunitatea
Acțiunea sa de creștere a imunității protejează organismul de viruși, toxine iar în cazul în care boala este deja instalată, taxifolina ajută la eliminarea acesteia și la recuperarea ulterioară. Are o mare putere revitalizantă și purificatoare chiar și în cazul intoxicațiilor alimentare, cu alcool, cu droguri.
Efectul detoxifiant al taxifolinei (dihidroquercetina – DHQ)
- are efecte antitoxice prin protejarea ficatului de toxinele hepatotrope, inclusiv tetraciclină, tetraclorură de carbon, alcool etilic, neutralizează nitrozaminele
- previne și elimină consecințele intoxicației cu alcool
- este indicată în intoxicațiile cu nicotină, intoxicație cu alimente de calitate slabă, alte toxine organice și anorganice
- elimină metalele grele din organism
- protejează împotriva radiațiilor
Taxifolina și cancerul
- previne apariția cancerului prin reglarea la nivelul genelor
- s-a dovedit a avea efecte anti-proliferative asupra multor tipuri de celule canceroase prin inhibarea lipogenezei celulelor canceroase
- s-a demonstrat că inhibă înmulțirea celulelor cancerului ovarian într-o manieră dependentă de doză
- stimulează regenerarea țesuturilor deteriorate după traumatisme și boli grave
- scade perioada de reabilitare după chimioterapie, radioterapie și după iradiere gamma și Röntgen
Taxifolina și sistemul circulator
- reduce riscul apariției infarctului și a accidentelor vasculare
- normalizează condiția în urma unui infarct sau a unui accident vascular
- întărește pereții vasculari și capilari, reducând sângerările
- este recomandată în terapia bolilor cardiace ischemice (stenocardie instabilă), aritmie atrială, ateroscleroză, boala hipertonică, în caz de perturbare a permeabilității capilare și alimentarea cu sânge periferic
- contribuie la menținerea forței și elasticității vaselor de sânge, inclusiv a capilarelor, a permeabilității peretelui vascular
- asigură fluxul complet de sânge în miocard și aportul de oxigen
- normalizează ritmul cardiac și tensiunea arterială, oferind un efect ușor de hipotensiune
- ajută la menținerea circulației complete a sângelui în vasele creierului și a proceselor metabolice din acesta, care, în special, contribuie la conservarea memoriei
- ajută la menținerea nivelului normal de colesterol din sânge
- aduce o contribuție semnificativă la menținerea vâscozității sanguine optime și a activității sale de coagulare
- protejează împotriva formării cheagurilor de sânge și a apariției trombilor
- contribuie la transportul oxigenului și nutrienților la celulele organelor
- reduce zona afectată a mușchiului cardiac
- normalizează nivelul colesterolului și al trigliceridelor din sânge
- scade tensiunea arterială
Taxifolina și sistemul digestiv
- stimulează regenerarea mucoaselor
- este eficientă în boli ale tractului gastrointestinal: ulcer gastric și ulcere duodenale, disfuncție intestinală persistentă, gastrite erozive și atrofice
- luptă împotriva apariției cirozei hepatice
- elimină toxinele din organism
- ajută la apărarea celulelor ficatului de acțiunea otrăvurilor, virușilor, substanțelor toxice, inclusiv metale grele
- este antiinflamatoare
- ajută la recuperarea după operații și afecțiuni
Taxifolina și diabetul
- previne apariția diabetului
- reduce complicațiile diabetului, oprind progresia la micro și macrogiopatii
- mărește stabilitatea țesuturilor în caz de hipoglicemie
Taxifolina și bolile pulmonare
- previne bolile organelor respiratorii
- ajută la vindecarea bolilor bronhopulmonare, inclusiv pneumonie, bronșită obstructivă cronică, astm bronșic
- ajută la recuperarea după afecțiuni pulmonare
- ajută la protecția împotriva virușilor
Taxifolina și afecțiunile oculare
- împiedică hemoragia retinei
- elimină astenopia, oboseala ochilor, încețoșarea vederii
- ajută la creșterea rezistenței la efort vizual
- împiedică degenerarea maculară senilă
- îmbunătățește microcirculația în zona posterioară a ochiului
Taxifolina și produsele de înfrumusețare
- îmbunătățește starea funcțională a pielii
- protejează pielea de microbi, viruși
- este utilizată în mod activ în cosmetică și parfumerie fiind folosită în compoziția pastelor de dinți, cremelor, elixirurilor, parfumurilor, colonii
Efectele anti-aging ale taxifolinei
Dihidroquercetina deține proprietăți anti-aging. Îmbătrânirea trupului se manifestă nu numai extern, ci și intern. Potrivit savantului american Linus Pauling, prin utilizarea acestei dihidroquercetine poți arăta cu aproximativ 20 de ani mai tânăr.
S-a constatat că această substanță contribuie la menținerea tinereții prin:
- sporirea protecției celulelor de efectele distructive ale radicalilor liberi
- sinteza proteinelor de colagen și elastină, care asigură elasticitatea și rezistența pielii
- menținerea capacității de protecție
- capacitatea de autoregenerare
Capacitatea taxifolinei de a stimula formarea fibrilelor și de a promova stabilizarea formelor fibrilare de colagen este utilizată și în medicină.
Taxifolina în industria alimentară
- Dihidroquercetina – DHQ reduce peroxidarea lipidelor, prelungind durata de valabilitate a produselor alimentare de 1,5 – 4,0 ori.
- Adăugarea ei în produsele lactate și grase, laptele uscat, laptele de soia concentrat; unt; brânza, laptele condensat și produsele lactate, pe lângă prelungirea perioadei de valabilitate, îmbunătățește valoarea biologică și nutritivă a produselor păstrând proprietățile organoleptice originale.
- Reduce cu 35 – 80% efectele nocive și canceroase determinate de modificările nocive ale uleiurilor în procesul de tehnologizare la temperaturi ridicate a alimentelor și creștere calitatea produselor.
- Crește prospețimea cărnii, a produselor pe jumătate finisate și a produselor finite, a valorii lor nutriționale și a calității lor.
- Scade procesele de oxidare și mărește efectele antioxidante ale băuturilor răcoritoare și sucurilor. Ele devin mai sănătoase și mai nutritive.
- DHQ adăugată alcoolului îmbunătățește gustul și mirosul băuturii alcoolice, promovează detoxifierea acetil aldehidelor, previne mahmureala și protejează ficatul.
Conservant în produsele alimentare
Dihidroquercetina nu este doar o componentă a suplimentelor alimentare și a remediilor, ci și un puternic conservant natural care poate prelungi prospețimea alimentelor.
De exemplu, fabrica de produse de patiserie Krasny Oktyabr a adăugat extract de zadă în două tipuri de ciocolată: una a fost considerată ulterior terapeutică și profilactică, a doua cu o durată de valabilitate extinsă.
Acum dihidroquercetina se adaugă în principal produselor lactate, printre care, de exemplu, smântâna rusească „Baikalskaya” cu un conținut de grăsime de 15%.
Dihidroquercetina și vitamina C
Se știe că oamenii nu pot produce vitamia C în organism iar cantitatea acesteia scade pe măsură ce înaintăm în vârstă. Aceasta duce la apariția unor boli degenerative, boli cadiovasculare, cancer, afecțiuni ale ochilor, afecțiuni neurodegenerative.
Combinația dintre dihidroquercetină și vitamina C conferă un efect sinergic extraordinar de protecție împotriva stresului oxidativ. În același timp, dihidroquercetina ajută la recircularea vitaminei C în organism, limitează oxidarea vitaminei C și astfel, ea rămâne mai mult timp în trup.
Două studii realizate de Academia Rusă de Științe Medicale (Russian Academy of Medical Sciences) cu Asovertin (o combinație de dihidroquercetină și vitamina C) timp de 21 de zile au arătat că această combinație a dus la scăderea vâscozității sângelui, a tendinței de coagulare a sângelui, la îmbunătățirea atenției, memoriei, performanțelor intelectuale, normalizarea somnului, eliminarea migrenelor, a extenuării, la protecție împotriva infarctului, vindecarea afecțiunilor oculare.
Taxifolina și alte substanțe
- Prin combinația dihidroquercetinei cu alți compuși (acid ascorbic, vitamina E, coenzime), pot rezulta un număr mare de remedii, cu un spectru larg de acțiune. Acestea sunt foarte eficiente pentru prevenirea bolilor sistemului circulator, în stările de imunodeficiență, patologii bronhopulmonare, boli coronariene, ateroscleroză, disfuncții hepatice, diabet, boli cauzate de radiații, boli oftalmologice, cutanate, neurologice și oncologice.
- Activează vitamina P și este sinergică la vitaminele А, С, Е.
- Taxifolina sporește, de asemenea, eficacitatea antibioticelor convenționale, cum ar fi levofloxacina și ceftazidima in vitro, care au potențial pentru terapia combinată a pacienților infectați cu Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA).
Taxifolina și apa
Apa desalinizată sau demineralizată (apa moartă) dăunează digestiei și sănătății oamenilor și animalelor. Apa mineralizată artificial este greu digerabilă pentru ființa umană.
S-a constatat științific că adăugarea de dihidroquercetină DHQ într-o apă moartă modifică echilibrul energetic al apei, stabilizează energia și compoziția minerală și se transformă în apă vie, apă sănătoasă pentru organismul uman.
Taxifolina și sportul
Un program intensiv de exerciții fizice afectează metabolismul în interiorul țesuturilor. Mușchii acumulează acid lactic, ceea ce provoacă oboseală și complică recuperarea după antrenament. Studiile arată că taxifolina rezolvă aceste probleme foarte eficient. Mai exact, taxifolina este foarte utilă prin faptul că:
- îmbunătățește hemodinamica intracardiacă și intensifică fluxul de sânge către miocard
- ajută la restabilirea microcirculației patologice, optimizând astfel fluxul sanguin tisular
- contribuie la redistribuirea fluxului de sânge în arterele mici, crescând astfel aportul de sânge la țesuturile afectate de ischemie
- îmbunătățește fluxul de sânge către mușchi
- îmbunătățește activitatea plămânilor, ventilația pulmonară și compoziția oxigenului din sânge
Aceste concluzii sunt urmarea unor studii asupra eficacității taxifolinei realizate în timpul perioadei de pregătire a echipei olimpice ruse, înainte de Jocurile Olimpice din 2008. Studiile au fost supravegheate de S. A. Parastaev, M. D., membru al comisiei medicale a Comitetului Olimpic Rus, profesor de kinetoterapie, medicină sportivă și educație fizică al Universității Medicale de Stat din Rusia.
Studiile au arătat că taxifolina poate fi utilizată de sportivii profesioniști în doze zilnice de până la 100-200 mg în timpul perioadei de antrenament (care necesită rezistență aerobă și anaerobă), precum și în timpul perioadei de concurs, când efortul este maxim.
De ce taxifolina (dihidroquercetina – DHQ) este superioară quercetinei?
- Cea mai mare diferență între dihidroquercetină și quercetină este că au compoziții chimice diferite. Dihidroquercetina are doi atomi suplimentari de hidrogen pe moleculă, ceea ce o face un antioxidant mai puternic, conform studiilor preclinice.
- Dihidroquercetina a arătat o potență mai mare de inhibare a generării de superoxid dependent de xantină-oxidază comparativ cu Quercetina (EC50: 17,4 ± 3,6 μM față de 70,8 ± 19,3 μM, P <0,001).
- „Există o mulțime de motive diferite ce pot fi luate în considerare”, explică Dr. Martin Milner, medic naturist și director medical al Centrului pentru Medicină Naturistă. „În primul rând, este un antioxidant puternic foarte absorbabil. Antioxidanții nu numai că trebuie să fie puternici, ci trebuie să circule în tot trupul, întreaga zi. Deci, dacă luați un antioxidant cu eliberare lentă, acesta circulă în corpul vostru toată ziua. În plus, este incredibil de adaptogen și influențează multe și diferite sisteme din trup. Este uimitor câte sisteme din trup au fost studiate și au răspuns. „
- Cercetările emergente arată, de asemenea, că taxifolina poate fi mai eficientă pentru a proteja funcția capilară decât quercetina obișnuită, datorită configurației sale chimice speciale.
- Taxifolina nu este mutagenă și nu este toxică precum quercetina.
- Conform unor studii, taxifolina a inhibat melanogeneza celulară la fel de eficient ca arbutina, unul dintre cei mai utilizați agenți de hipo-pigmentare în cosmetică. Cu toate acestea, arbutinul acționează ca o quercetină extrem de mutagenă, cancerigenă și toxică.
Ce cantitate de taxifolină ar trebui să consumăm?
Necesarul zilnic de taxifolină indicat este 100 mg pe zi.
Studiile arată că taxifolina este foarte bine tolerată de organism și că nu are efecte dăunătoare asupra acestuia chiar dacă este luată în cantități foarte mari. În funcție de necesități (boli grave, efort fizic intens, etc) se poate crește doza în mod considerabil.
Doza orală maximă (variabilă în funcție de anumite studii realizate dar care a atins 15 000 mg/kg a corpului pe zi) nu a cauzat niciun efect toxic și nu a afectat niciun organ al trupului. Pentru o persoană cu o greutate de 70 kg, o astfel de doză ar fi echivalentă cu un aport zilnic de peste 1 kg de taxifolină pe zi!
Surse de taxifolină
Taxifolina se obține din nuci, semințe de plante, condimente, fructe și fructe de pădure. În unele țări, se obține din sâmburi de struguri și petale de trandafir, flori uscate de sakura importate din Japonia.
În Rusia, zada siberiană este o adevărată comoară a sănătății. Lemnul plantei conține o cantitate mare de dihidroquercetină.
Producția de dihidroquercetină este complicată și scumpă, realizată printr-o nouă tehnologie ce îi conferă o mare puritate. De aici și costurile ridicate ale produselor.